Speciale editie rond vrijheid

De voorbereidingen zijn gestart! Op 4 juni 2023 is iedereen weer welkom op het Belmondo Festival. Als vanouds in het Belmonte Arboretum op de Wageningse Berg. Het thema van de 9e editie van dit internationale muziek- en dansfestival is ‘Festival in vrijheid’.  

Voor wie het nog niet kent, het Belmondo Festival is een echt Wagenings festival voor, door en met Wageningers. Voor jong en oud, voor wie hier woont, studeert en werkt. In het prachtige arboretum geniet iedereen van de internationale sfeer, de hapjes en drankje, en natuurlijk van de muziek-, zang- en dansoptredens op diverse podia. Alle groepen doen belangeloos mee; de opbrengst van het eten en drinken gaat naar een goed doel. De organisatie is in handen van stichting Belmondo Festival, opgericht en grotendeels bemand door Rotary Wageningen-Bergpoort.    

Festival in vrijheid 

Het komend Belmondo Festival staat in het teken van de vrijheid. Een eerder gepland Festival in Vrijheid van onder andere Welkom in Wageningen – die vluchtelingen en statushouders hier een warm welkom geeft – en het COA, locatie Bosrandweg, kon vanwege corona helaas niet doorgaan. Het was een mooi initiatief om duidelijk te maken dat wie hier zijn of haar toevlucht zoekt, zich in veiligheid en vrijheid kan ontplooien. Het festival gaf de gelegenheid die vrijheid met elkaar te vieren en stil te staan bij het feit dat vrijheid blijvend onderhoud nodig heeft, met elkaar besproken en verdedigd moet worden.Wageningen45 en de gemeente hadden ook hun steun toegezegd.  

Het bestuur van het Belmondo Festival is blij dit initiatief te mogen omarmen en aan het thema alsnog inhoud te kunnen geven. De organisatie wil graag alle serviceclubs in Wageningen erbij te betrekken om een fantastisch festival rond het thema Vrijheid op te tuigen.  

5e podium met DJ’s 

En een feest wordt het! Naast de muziek- en dansoptredens maakt de organisatie nu ook plek voor DJ’s op een extra podium. De internationale straat met hapjes en lekkere geuren van vluchtelingen en studenten van diverse landen komt weer terug.  

Op 15 november aanstaande zijn de artiesten en groepen welkom op de informatie-avond om 19.30 uur in het Arboretum Belmonte (Koetshuis).Daarna opent de inschrijving via de website www.belmondofestival.nl  

Het goede doel 

Van de opbrengst uit eten en drinken organiseert de organisatie een dagje Efteling, het zogeheten Droomreisje voor Wageningse kinderen en hun ouders voor wie zo’n uitje normaliter niet is weggelegd. Natuurlijk horen hier ook de kinderen van het AZC en Oekraïense kinderen bij.  

In Wageningen betreft dit meer dan 500 kinderen. Hoe hoger de opbrengst, hoe meer kinderen we blij kunnen maken. Hiermee haakt het festival aan op een initiatief van City of Cultures dat al eerder bussen vol blije kinderen richting de Efteling liet vertrekken. Omdat City of Cultures in 2023 geen festival organiseert, neemt Belmondo Festival het stokje over.   

Zo heeft het Belmondo Festival dit keer een speciale editie, een inhaalslag van verschillende mooie initiatieven die afgelopen jaren niet konden doorgaan. Het wordt een driedubbel groot feest van Wageningers voor Wageningers en met Wageningers om in vrijheid te vieren!