Thema Festival in Vrijheid

zondag 4 juni 2023

Het thema is Festival in vrijheid. Een eerder gepland Festival in Vrijheid van onder andere ‘Welkom in Wageningen’ en het COA, locatie Bosrandweg, kon vanwege corona niet doorgaan. Wij zijn blij dit initiatief nu te mogen omarmen en daaraan invulling te geven.

We ervaren steeds sterker dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, steeds opnieuw doordacht en vernieuwd moet worden, kortom onderhoud nodig heeft. Die vrijheden moeten samengaan met verdraagzaamheid, met het accepteren dat mensen verschillend zijn en zich verschillend willen gedragen en uiten. En ook die verdraagzaamheid is verre van vanzelfsprekend.

We merkten verder dat mensen die nieuw aangekomen zijn in onze samenleving, verbaasd staan van wat die vrijheid in Nederland inhoudt en in kan houden en eraan moeten wennen.

Dat was de reden dat Welkom in Wageningen, samen met het COA, ondersteund door Wageningen 45 en de gemeente, bedacht om een Festival in Vrijheid te organiseren op het terrein van het AZC Bosrandweg. Met een programma dat gelegenheid biedt om vrijheid te vieren, om elkaar te ontmoeten, en om de inhoudelijke gesprekken te voeren over wat Vrijheid is.

Corona en daarna de buitengewone drukte bij het COA, doorkruiste het realiseren van onze ideeën in de oorspronkelijke vorm. Maar het Belmondofestival omarmde van harte ons idee.

Dus vieren we de vrijheid op het Belmondofestival 2023, met duizenden Wageningers, met veel mensen die in onze stad hun toevlucht, veiligheid en vrijheid vonden. En ook in deze opzet is er volop kans om elkaar te ontmoeten, beter te leren kennen, met elkaar in gesprek te komen, de vrijheid te koesteren en te vieren, met muziek, met dans, met gedichten en verhalen, met heerlijk eten uit alle windstreken, bereid door mensen die in Wageningen wonen en leven: 4 juni 2023!

Wat gaan we concreet doen?

  • We nodigen actief bewoners van de drie COA-vestigingen uit (via de AZC-directieleden) en zorgen dat zij het Belmondo Festival weten te vinden.
  • We nodigen actief statushouders, relatief nieuwe bewoners van Wageningen, uit. Dat kan o.a. via Buddy to Buddy en via de vestigingscoaches van Vluchtelingenwerk.
  • We maken reclame voor het Belmondofestival onder internationale studenten via hun verenigingen.
  • Serviceclubs gaan samen met de AZC-bewoners internationale hapjes bereiden van diverse landen en verkopen deze op het festival. De bereiding van de verschillende soorten hapjes brengt natuurlijk ook al een dynamiek onder mensen met uiteenlopende geboortegrond teweeg.
  • Er is natuurlijk het muziek- en dansprogramma dat ruimte biedt voor diversiteit en aandacht kan vragen voor Vrijheden (Cultuur verbindt)
  • Er zijn nog onderdelen in de maak als een verhalenpodium en gesprekken over het thema.
  • Op het festival gaan we het thema Vrijheid verbeelden op een aansprekende wijze.

Hebt u nog ideeën, neem dan contact met ons op!